Nieuws

Leonida krijgt geen contact met Filipijnse familie

APELDOORN - Leonida Esteban uit Apeldoorn maakt zich grote zorgen om familie op de Filipijnen.
De Apeldoornse krijgt na de vernietigende tyfoon Haiyan geen contact met het thuisfront.
'Ik moet alles vernemen uit de krant en op televisie', zegt de vrouw die al meer dan 30 jaar in Nederland woont en werkt. Volgens de meest recente schattingen heeft Haiyan aan meer dan 10.000 mensen het leven gekost.
De Nederlandse ambassade in Manilla heeft meldingen van Nederlanders die last hebben van stormschade of communicatieproblemen hebben.
Gelderse bedrijven hebben vestigingen op de Filipijnen. 'Onze fabriek in Cabuyao ligt 1000 kilometer boven het rampgebied. De mensen hebben daar alleen wat regen gehad', legt Martijn van der Linden van chipfabrikant NXP uit nijmegen uit.

Inzamelingsactie vanuit Nijmegen

Bij een vorige tropische storm in augustus werden collega's van medewerkers van NXP in Nijmegen wel zwaar getroffen. Van der Linden: 'Mensen zijn toen hun huizen kwijtgeraakt. We hebben vanuit Nijmegen een inzamelingsactie gehouden.' De actie leverde 6500 euro op.
Ook de mensen van het Arnhemse Arcadis halen opgelucht adem. 'Onze mensen daar zijn niet getroffen', zegt een woordvoerder.

Arcadis in New York en New Orleans

Het wereldwijd opererende advies- en ingenieursbureau verwacht op de Filipijnen van dienst te kunnen zijn. Arcadis onderzocht een jaar geleden in New York de schade aan twee waterzuiveringsinstallaties door de orkaan Sandy. In New Orleans was het bedrijf nauw betrokken bij maatregelen tegen overstromingen. Dit na de orkaan Katrina in 2005.