Brandweervrijwilligers: laagste stand in 10 jaar

ARNHEM/BENNEKOM - Het aantal Gelderse brandweervrijwilligers is in 10 jaar tijd gedaald tot een dieptepunt.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Toch is het brandweerpost Bennekom gelukt om vijf nieuwe vrijwilligers te werven. 'Het kost wat moeite, maar de missie is geslaagd.'

Facebook sleutel naar succes

Ploegcommandant Herman Jansen in Bennekom is ontzettend blij met de nieuwe collega's. De post draaide op 12 mensen, terwijl er eigenlijk 18 nodig zijn voor een goede bezetting. 'Via Facebook gingen we op zoek naar potentiële nieuwe vrijwilligers', legt Jansen uit. 'Het pakte fantastisch uit'.

Vanaf september meedraaien

Op een informatiebijeenkomst in maart kwamen acht geïnteresseerden. Jansen: 'De sollicitaties zijn achter de rug en in september beginnen vijf mensen aan hun opleiding.' Ze draaien dan ook al mee met de brandweerpost in Bennekom, maar zijn pas na twee jaar opleiding een 'echte' brandweerman of -vrouw.

'Posten moeten zelf aan de slag'

Veiligheidsregio Gelderland-Midden is enthousiast over het resultaat in Bennekom, maar gaat geen soortgelijke bijeenkomsten organiseren. 'We zien liever dat de brandweerposten zelf aan de slag gaan. Natuurlijk zullen we ze wel ondersteunen', laat een woordvoerder weten.

Het belang van brandweervrijwilligers is groot, omdat de brandweer in Gelderland voor ongeveer 75 procent op vrijwilligers draait.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: