Nieuws

Wie zijn Merab Jordania en nieuwe Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinskiy?

Wie zijn Merab Jordania en nieuwe Vitesse-eigenaar Alexander Chigirinskiy?
Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft zijn aandelen in de Arnhemse club verkocht aan Alexander Chigirinsky.
ARNHEM - Vitesse-eigenaar Merab Jordania heeft zijn aandelen in de Arnhemse club verkocht aan Alexander Chigirinsky.
Wie zijn de nieuwe en oude eigenaar van Vitesse?

Wie is Alexander Chigirinskiy?

De 50-jarige Chigirinskiy is een Russische miljardair. Op een lijst van Russische miljardairs stond hij in 2009 op de 375e plaats. Hij is afgestudeerd arts. Na zijn opleiding werd hij actief op het gebied van olie en vastgoed in onder meer Duitsland. Zijn bedrijf ST Group (later Snegiri Development) deed ook een aantal grote bouwprojecten in Moskou, waaronder het 48 verdiepingen tellende zakencentrum City Palace. Snegiri is projectmatig betrokken bij 1,5 miljoen vierkante kilometer aan woon- en zakencomplexen in Rusland en Oekraïne. Toen Jordania Vitesse overnam in 2010 werd Chigirinskiy al genoemd als een van de medefinanciers. In een interview verklaarde Jordania dat Chigirinskiy hem zo nodig financieel bijstond. Op 22 oktober 2013 maakte Vitesse bekend dat Chigirinskiy de aandelen van van Jordania heeft overgenomen.

Wie is Merab Jordania?

De 53-jarige Jordania is een Georgische zakenman. Hij was profvoetballer in Georgië en spelersmakelaar. Zo begeleidde hij de transfer van de broers Shota en Archil Arveladze naar Ajax en NAC. In 1998 werd hij voorzitter van de Georgische voetbalbond. In 2002 ontsloeg hij al het personeel en een jaar later benoemde hij zichzelf tot bondscoach van Georgië. In 2009 trad hij op als eigenaar van het bedrijf Mj-Georgia, dat zich bezighield met transfers en uitzendrechten. Op 16 augustus 2010 kocht hij Vitesse van Maasbert Schouten. Jordania ontsloeg algemeen directeur Paul van der Kraan, commercieel directeur Marie-José Helle en technische directeur Ted van Leeuwen. In de 3 jaar onder Jordania versleet Vitesse 6 trainers: Theo Bos, Hans van Arum, Albert Ferrer, John van den Brom, Fred Ruten en de huidige trainer Peter Bosz.

Wat heeft Jordania de afgelopen 3 jaar bereikt?

Toen Jordania Vitesse overnam, zat de club diep in de schulden. Hij nam die schulden over en trok spelers zoals Wilfried Bony aan. Na een moeizame start zette Vitesse sportief de weg naar boven. In het eerste seizoen onder Jordania ontliep Vitesse net (op doelsaldo) de play-offs voor degradatie en werd het 15e. De twee jaar erna behaalde de Arnhemse club Europees voetbal. In 2011/12 werd Vitesse 7e, vorig seizoen 4e en deed de ploeg zelfs lang mee om de titel. Jordania haalde de banden aan met zijn vriend, Chelsea-eigenaar Roman Abramovich. Vitesse huurde meerdere spelers van de Engelse topclub, dit seizoen zelfs zes voetballers. Jordania liet bovendien voor ongeveer 10 miljoen euro een supermodern trainingscomplex van internationale allure bouwen. In totaal werd in de 3 jaar onder Jordania tussen de 50 en 100 miljoen euro in Vitesse geïnvesteerd.