Arnhemse jihadisten opgepakt in Kleef

ARNHEM - In het Duitse Kleef zijn in augustus twee mannen uit Arnhem opgepakt die vermoedelijk naar Syrië wilden afreizen om daar mee te vechten in de burgeroorlog.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) gezegd naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur.

Volgens het actualiteitenprogramma hadden de mannen hun auto volgeladen met gevechtskleding, contant geld, iPhones en simkaarten. 

Oudere broer

Beiden zouden een oudere broer hebben die al eerder naar Syrië is gegaan. Een van hen zou zijn minderjarige halfbroertje hebben willen meenemen, maar daar heeft de politie een stokje voor gestoken. De jongen zou aan de kinderbescherming zijn overgedragen. De twee Arnhemmers zijn op verzoek van Nederland in Duitsland aangehouden. Ze moeten nog worden uitgeleverd.

Landelijk probleem

Deskundigen waarschuwen dat jongeren die aan de strijd in Syrië meedoen geradicaliseerd kunnen terugkeren, met alle gevolgen van dien. De gemeente Arnhem spreekt van een landelijk probleem, waarmee een aantal gemeenten te maken heeft. 'Het heeft onze nadrukkelijke aandacht. We praten er over met andere gemeenten, het ministerie, het OM en de politie om signalen zo snel mogelijk op te pakken', aldus een woordvoerster tegen Nieuwsuur. 'We doen er met onze netwerkpartners alles aan om de signalen op te vangen en in beeld te brengen.'Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: