Drukte op kijkdag bergingslocatie Lancaster

ZELHEM - Zo'n 2000 belangstellenden hebben zaterdag in Zelhem een kijkje genomen op de plek waar een gecrashte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog wordt geborgen. Op het terrein aan de Hummeloseweg werd in het bezoekerscentrum informatie gegeven over het werk.

Enkele plekken op het terrein konden worden bekeken. 

De berging moet meer duidelijk maken over het lot van de bemanning van de ED470 die op 23 september 1944 niet terugkeerde van een raid op Duitsland. Jarenlang werd gezegd dat het toestel in de Waal zou zijn terechtgekomen. 'In werkelijkheid ligt het wrak van de ED470 met daarin de stoffelijke overschotten van de bemanningsleden vrijwel zeker nog in het weiland voor boerderij De Gasthuisplaats aan de Hummeloseweg in Zelhem', aldus de gemeente Bronckhorst.

Na de crash ontplofte de bommenlading, waardoor in het weiland een enorme krater ontstond. Slechts enkele kleine menselijke resten zijn geborgen en begraven op de begraafplaats van Zelhem. Eén van de zeven bemanningsleden kon per parachute uit het toestel ontsnappen. 

Nog geen materiaal voor identificatie gevonden

Burgemeester Aalderink maakte zich sterk voor de berging van het toestel. De gemeente rekent op een rijksbijdrage in de kosten van 70 procent. De rest van de benodigde 400.000 euro worden gedragen door de gemeente, fondsen en sponsoropbrengsten.

De berging moet uitwijzen of het daadwerkelijk om de ED470 gaat. De operatie gaat naar verwachting zo'n 3 à 4 weken duren. Tot op heden zijn er nog geen resten gevonden, menselijk of van het toestel, die een definitieve identificatie mogelijk maken.
Deel dit artikel: