Schilder live aan het werk in museum Valkhof

NIJMEGEN - Kunstenaar Gijs Frieling is bezig met een bijzondere klus; het beschilderen van de binnenmuren van Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Het projekt heet  'De Vooruitgang'. Frieling schildert samen met acht assistenten.

Motieven

De schilderingen komen in een speciaal daarvoor bestemde tentoonstellingszaal. Het zijn ornamentele schilderingen van planten, dieren, tuinen en architectuurelementen. In zijn schilderkunst combineert Gijs Frieling motieven uit de kunsthistorie met volkskunst en decoratieve patronen.

Bezoekers van Museum Het Valkhof kunnen de schilder vandaag en morgen nog aan het werk zien. Dit weekend sluit hij namelijk de periode van twee weken werken aan de schilderingen af. Bezoekers mogen hem en zijn assistenten ook vragen stellen over het proces en het werk. De tentoonstelling blijft vervolgens tot en met 12 januari 2014 te zien.

De kunstenaar

Gijs Frieling is in 1966 geboren en nog steeds woonachtig in Nijmegen. In 1999 was hij winnaar van de Prix de Rome Schilderen. Van 2006-2010 was hij artistiek directeur bij het kunstenaarsinitiatief W139 in Amsterdam. Ook buiten Nederland geniet hij bekendheid. Zo heeft de kunstenaar in 2012-2013 in Parijs en Milaan succesvol samengewerkt met de Antwerpse modeontwerper Dries van Noten. Hiervoor heeft hij prints ontworpen voor de kleding en heeft hij tijdens de modeshows gewerkt aan een wandschildering.
Deel dit artikel: