Nieuws

Twee doden na explosie en brand in woning Didam

DIDAM - Bij een zware explosie in een huis aan De Braak in Didam zijn gisteravond twee mensen om het leven gekomen.
Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om de vader en moeder van het gezin dat in het huis woonde. De kinderen van het stel waren tijdens de ontploffing buitenshuis.
Rond acht uur gisteravond rukten de hulpdiensten massaal uit na de explosie en brand. Het huis bleek volledig met de grond gelijkgemaakt. De brandweer heeft urenlang met graafmachines moeten zoeken naar de slachtoffers. Ook stichting Reddingshonden RHWW werd ingezet met drie speurhonden om te zoeken naar de vermisten.

Vandaag onderzoek

Het is nog onduidelijk waardoor de ontploffing is ontstaan. Vandaag doen de politie en brandweer verder onderzoek naar de oorzaak.

Nazorg

De kinderen van het omgekomen stel zijn opgevangen. 'De situatie is uiterst triest,' reageerde burgemeester Leppink-Schuitema gisteravond. 'De buurman heeft nog geprobeerd te helpen, we kijken of de buurt hulp nodig heeft.'
Bekijk hieronder de beelden en de interviews met de brandweer en burgemeester Ina Leppink-Schuitema.
Lees hieronder het liveblog dat afgelopen nacht tot 2 uur werd bijgehouden.

Liveblog:

02:00 Als de brandweer klaar is met nablussen, begint het onderzoek van de technische recherche. We sluiten het weblog.
00:28 De politie bevestigt dat het waarschijnlijk om de bewoners van de woning gaat.
Update: de politie over de laatste stand van zaken
23.20
De slachtoffers worden geborgen. We stoppen de livestream.

22.55 De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland meldt dat 2 slachtoffers zijn geborgen. Om wie het gaat is niet bekend.
Explosie #Didam: eerste slachtoffer geborgen, nog nit bekend wie van de 2 vermisten
— VNOGregio (@VNOGregio)
22.32 De politie bevestigt dat de kinderen van het echtpaar tijdens de ontploffing niet thuis waren. Het vermoeden is sterk dat het echtpaar zelf wel thuis was. Luister hieronder het complete interview met de politie:

22.31 Er zijn live beelden van de ravage te zien.
22.24 Verslaggever Annemieke Schakelaar staat ter plaatse en beschrijft wat ze ziet. 'Ik zie een grote kraan met een grijper die de brokstukken heel voorzichtig weghaalt.'
22.20 Twee voetbalclubs in de omgeving, DVC'26 Didam en DVV Duiven, bevestigen dat de twee zoons van het echtpaar dat in het ontplofte huis woont, tijdens de explosie aan het trainen waren. Ze zijn weggeroepen.
21.52 Buurtbewoners zeggen tegen onze verslaggever dat er 1 persoon is gevonden. Die zou zwaargewond in het ziekenhuis liggen.
21.33 Een ooggetuige vertelt ter plaatse dat er naast het ingestorte huis een grote gastank staat met de klep open. Daar zou vanmiddag nog getankt zijn.
21.25 Volgens onze verslaggever ter plaatse is het huis helemaal verwoest. 'Alles ligt vlak, het is gelijk met het maaiveld.'
21.20 De eerste foto van de ravage komt binnen.

21.18 Er worden volgens de brandweer 2 mensen vermist.
21.10 Een cameraman van Omroep Gelderland is bijna ter plaatse. De woning ligt in de buurt van de A12. Op enige afstand is een grote rookpluim te zien. De explosie was in het buitengebied. Mogelijk gaat het om een boerderij.
21:00 Een woordvoerder van de politie is onderweg naar de woning.
20.45 Er wordt opgeschaald naar Grip 1.
Woningbrand# Didam opschaling Grip1. Onduidelijk aantal vermisten
— VNOGregio (@VNOGregio)
20.19 De veiligheidsregio laat weten dat de woning is ingestort en dat er personen worden vermist.
Woningbrand #Didam. Volledig ingestort en in brand. Personen vermist
— VNOGregio (@VNOGregio)
20.15 De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland twittert over een woningbrand aan De Braak in Didam na een explosie. Mogelijk zijn er personen aanwezig, wordt er gemeld.
Woningbrand De Braak #Didam na explosie. Mogelijk personen aanwezig
— VNOGregio (@VNOGregio)
19.56 De eerste melding komt binnen.