'Pakketbezorgers Selektvracht onderbetaald'

VELP - Vakbond CNV Vakmensen controleert de komende maanden de loonstrookjes van medewerkers van Selektvracht.

De vakbond zegt signalen te hebben dat pakjesbezorgers onder het wettelijke minimumloon krijgen uitbetaald.

In Gelderland zijn controleacties in onder meer Zutphen, Velp, Nijkerkerveen, Gendringen en Wageningen. Bezorgers vanaf 23 jaar horen minimaal 1477,80 euro bruto te verdienen of 68,21 euro bruto per dag.

Bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen meldt dat bij Selektvracht bijna 3.000 bezorgers werkzaam zijn. Ze leveren pakketten af bij particulieren op basis van een wisselend aantal uren.

'Uitbalingsmodel vaak onduidelijk'

'Loonbetaling gaat veelal op basis van stukloon', zegt Van Rijssel. 'Door de uiterst moeilijke uitbetalingsmodellen is vaak onduidelijk of het wettelijk minimumloon wel wordt behaald. Selektvracht hanteert een matrix van pakketomvang en bezorgafstand. Het is van belang dat bestellers hun gewerkte uren goed bijhouden en vergelijken met het uitbetaalde salaris. Wij willen ze daarbij helpen.'

Selektvracht is onderdeel van DHL Express Nederland. De directie van Selektvracht zegt in een reactie niets te weten van het onderbetalen van personeel. 'We handelen volgens de afspraken die we met de vakbonden hebben gemaakt', zegt een woordvoerder.

Deel dit artikel: