Nijmeegse wil snelste vrouw zijn op de fiets

NIJMEGEN - Ellen van Vugt uit Nijmegen gaat proberen de snelste vrouw ter wereld op de fiets te worden.

Ze zit in de laatste fase van haar voorbereiding voordat ze naar de Verenigde Staten vertrekt en daar de recordpoging gaat wagen.

Het snelheidsrecord staat op 121 kilometer per uur. De recordpoging is op een zoutvlakte in Nevada. De omstandigheden zijn daar ideaal: de vlakte ligt hoog, de luchtvochtigheid is laag en de grond heeft weinig weerstand. De Nijmeegse rijdt op een speciale ligfiets die door haar man is ontworpen.

Paar dagen de tijd

Van Vugt heeft een paar dagen om het record te vestigen. Ze start op 9 september. Er zijn zo'n 20 teams die meedoen aan de recordpoging. In de ploeg van de Nijmeegse zit ook oud-schaatser Jan Bos uit Hierden. Hij deed al eerder mee aan snelheidsrecordpogingen op de fiets.

Nederlands uurrecord

Van Vugt reed in het laatste weekeinde van juli ook al het Nederlands uurrecord voor vrouwen op de fiets. Ze legde toen in één uur ruim 79 kilometer af. Barbara Buatois uit Frankrijk is met ruim 84 kilometer de enige vrouw die ooit een grotere afstand in een uur op de fiets aflegde. Voor Van Vught was het uurrecord eigenlijk een bijzaak. Haar training staat het hele jaar al in het teken van het snelheidsrecord. De basisconditie die hiervoor nodig is, was ook de basis voor de uurrecordpoging.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: