Oerendhard naar dealer voor elektrische auto

BARNEVELD - Autodealers van elektrische auto's zijn vandaag en morgen druk met het afleveren van auto's.

Elektrische auto's die dit jaar afgeleverd worden zijn namelijk een stuk voordeliger. Vanaf 2014 betalen bestuurders van deze leasewagens 7 procent bijtelling voor privégebruik, nu is er helemaal geen bijtelling.

'Wel zeven auto's per dag'

'De afgelopen tijd hebben we soms wel 7 auto's per dag afgeleverd', vertelt Albert Jager van Auto Versteeg Buurman uit Barneveld. 'Vooral voor de kerst was het even heel druk, maar ook nu moeten we nog even alle zeilen bijzetten om voor de jaarwisseling alle auto's afgeleverd te krijgen.'

Voordeel bijna voorbij

Dealers merken dat er ook nog steeds nieuwe auto's worden besteld. 'Dit jaar hebben ondernemers nog zo'n 8000 euro belastingvoordeel, dat valt volgend jaar weg', vertelt een verkoper van Wassing Opgenoort in Arnhem.

Dit zijn de populairste auto's

In heel Nederland zijn volgens een schatting van BOVAG dit jaar 18.000 elektrische auto's verkocht. Vooral de Mitsubishi Outlander PHEV, de Volvo V60 Plug-in Hybrid en de Toyota Prius Plug-in zijn populair.

Files bij oplaadpunten

Stichting e-laad, die de laadpalen onderhoudt, waarschuwt voor files bij de oplaadpunten voor elektrische auto's. 'Het komt op populaire laadplekken nu al voor dat mensen die hun auto willen bijladen, op een of twee auto's in de wacht stuiten.' Nederland telde eind november in totaal 3434 publieke, 24 uur per dag toegankelijke, laadpalen. Het aantal elektrische en semi-elektrische personenwagens verdrievoudigde in 11 maanden tijd van nog geen 6300 naar ruim 19.000.
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: