Kamerlid Houwers verdacht van oplichting

DEN HAAG/WINTERSWIJK - Tweede Kamerlid Johan Houwers van de VVD wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Maandag liet Houwers weten 'met pijn in het hart' afstand te doen van zijn Kamerzetel.

Door een financiële instelling is aangifte tegen hem gedaan omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. Dat zou zijn gebeurd voordat hij in 2010 Kamerlid werd. De rijksrecherche doet onderzoek. 

Houwers: naam snel gezuiverd

Houwers vindt dat hij niets fout heeft gedaan. Maar hij vindt dat hij hangende het onderzoek 'mijn functie als Tweede Kamerlid niet op passende wijze' kan invullen. 'Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren.' Houwers zegt er alle vertrouwen in te hebben dat zijn naam snel is gezuiverd.

Houwers was sinds 8 november vorig jaar lid van de Tweede Kamer. Ook van 26 oktober 2010 tot 20 september 2012 zat hij in de Kamer. Daarvóór was hij lid van de gemeenteraad van Winterswijk en van Provinciale Staten van Gelderland. Onlangs meldde Houwers zich in het debat over de terugkeer van de wolf in Nederland.

Integriteitskwestie bij VVD

De liberalen hebben de regels aangescherpt sinds een aantal VVD'ers in opspraak raakte, onder wie de Limburgse politicus Jos van Rey. Het congres van de VVD bepaalde dat politici hun taken moeten neerleggen als er twijfel bestaat over hun integriteit. 

Eerdere berichtgeving:

Meer over dit onderwerp:
Winterswijk
Deel dit artikel: