Leuk, een Wikipedia-pagina van jezelf!

ARNHEM - Er zijn behoorlijk wat mensen, die dat graag proberen, want de internet-encyclopedie wordt immers geschreven door mensen zoals u en ik.

En zou het niet fantastisch zijn om genoemd te worden in een encyclopedie, die dagelijks in Nederland een miljoen keer wordt geraadpleegd. Maar zo simpel is het niet, want anders zou Wikipedia niet bijna net zo betrouwbaar zijn als de prestigieuze Encyclopedia Brittanica.

Moderaten

Natuurlijk mag iedereen een bijdrage leveren, maar zo'n nieuwe bijdrage komt altijd onder ogen van één van de vele moderaten, vrijwilligers, die op kritische wijze de bijdragen beoordelen. Niet alleen op taalgebruik en waarheidsgehalte, maar ook op relevantie, ofwel: is deze persoon zo belangrijk dat er een pagina aan hem of haar gewijd wordt. Als de moderaten daar twijfels over hebben wordt de pagina voorgedragen voor verwijdering, maar dan nog kan na onderlinge discussie door de moderaten alsnog – na stemming – besloten worden de pagina op te nemen. Voor hoe lang? Ook dat hangt af van de moderaten, maar niet alleen van hen, want ook mensen zoals u en ik, kunnen kritiek uiten en een pagina voordragen voor verwijdering. Kortom, als je uiteindelijk in Wikipedia terechtkomt, dan ben je het blijkbaar ook echt waard.

Hans Muller, bestuurslid van Wikimedia Nederland, vertelde hier vanmorgen over in de radiouitzending. Klik hieronder voor het geluidsfragment.


Deel dit artikel: