Nieuws

Straks 300 wolven. VVD vraagt, afschieten?

WAGENINGEN - In Nederland kunnen zo'n 300 wolven leven.
En over 4 jaar kunnen we misschien al de eerste roedel in Gelderland verwelkomen. Dat zegt Glenn Lelieveld die onderzoek doet bij de  Wageningen Universiteit. Maar kan dat wel zoveel grote roofdieren? Moeten we straks die wolven niet gaan afschieten? Of moeten we zulke romantische dieren als op bovenstaande tekening van Joy Senders gewoon met rust laten?

VVD-Kamerlid Houwers: afschieten is mogelijkheid

VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers uit Winterswijk waarschuwt voor een al te grote euforie over de terugkeer van de wolf in Gelderland. In de toekomst moet de jacht op wolven mogelijk zijn, mochten er teveel komen.
Houwers wil vooraf afspraken maken over beheer. Hij vindt dat onderzocht moet worden wat de gevolgen zijn als de wolf zich daadwerkelijk in onze provincie nestelt. 

Eerste roedels wolven al over paar jaar in Nederland

Glenn Lelieveld deed vorig jaar onderzoek naar de komst van de wolf in opdracht van FREE Nature. Binnenkort verschijnt zijn afstudeerscriptie waarin hij bekijkt of er ruimte is voor de wolf en de lynx in Nederland.
Volgens Lelieveld kan er over 100 jaar een stabiele populatie van zo'n 300 wolven in Nederland leven. De Veluwe is een van de beste locaties voor het roofdier. De eerste roedels kunnen we al snel verwachten. In Duitsland bleek dat 4 jaar nadat voor het eerst een wolf was gezien, er al een roedel was. Een tweede roedel volgde weer 4 jaar later. Daarna groeide het aantal wolven snel. In Nederland zou het nog zo'n 100 jaar duren voordat de populatie blijvend rond de driehonderd zou liggen.

Toekomst van de wolf

Of afschieten nodig is lijkt maar zeer de vraag. In Duitsland is er sinds de terugkeer van de wolf nog nooit een mens aangevallen. Maar de oproep van Kamerlid Houwers om na te denken over een toekomst met de wolf vindt al wel gehoor. Zo zijn onderzoekers van Alterra, onderdeel van Wageningen Universiteit bezig met een wolvenplan. Want volgens de onderzoekers zijn 'we verleerd hoe we moeten omgaan met een groot roofdier'.  
Overigens vindt Houwers de komst van de wolf wel een goed teken: 'Dat betekent dat de natuur zich hier goed heeft ontwikkeld.'
En zeg nou zelf, een beetje spannender zou het bos er wel van worden. En als de wolf terugkeert kunnen deze documentairemakers straks ook hier op de Veluwe dit soort beelden maken: