Vliegtuigwrak Zelhem wordt geborgen

ZELHEM - De gemeente Bronckhorst kan beginnen met de berging van een Britse bommenwerper en het opzetten van een educatief programma voor scholieren.

De geraamde kosten van de berging van ongeveer 400.000 euro worden door het rijk, de gemeente Bronckhorst, het Roelvink Fonds en diverse andere partijen opgebracht.

Het gaat waarschijnlijk om een Lancaster ED470 waarin 7 bemanningsleden zaten. Maar één bemanningslid overleefde de crash omdat hij met een parachute het vliegtuig tijdig kon verlaten. Nabestaanden zijn jaren in onzekerheid geweest over waar hun dierbaren liggen. In eerste instantie kregen de nabestaanden te horen dat het vliegtuig boven Nederland in de Waal was neergestort.

In werkelijkheid ligt het wrak van de ED470 met daarin de stoffelijke resten vrijwel zeker in een weiland in Zelhem. Daar stortte op 23 september een Lancaster bommenwerper neer. De bommenlading ontplofte en sloeg een enorme krater in de grond. Of de bommenwerper daadwerkelijk in Zelhem ligt, kan alleen een berging bieden.

Halverwege juli is de officiële start. De berging van het wrak vindt waarschijnlijk pas in het najaar plaats.

Deel dit artikel: