Toch niet roken in kleine cafés vanaf volgend jaar?

ARNHEM - Deskundigen noemen het rookverbod in Nederland mislukt.

Het verbod bestaat vandaag op de kop af 5 jaar. Het beleid is de komende jaren een aantal keer gewijzigd en een nieuwe wijziging is in de maak. Ondertussen wordt er in veel cafés, tegen de regels in, nog wel gerookt. Voor kleine cafés geldt het verbod niet. Uit een enquête van Omroep Gelderland en 1Vandaag blijkt dat inmiddels een meerderheid van de Gelderlanders voor het rookverbod is.

Een rookvrije werkplek voor werknemers in de horeca was de reden voor het instellen van het verbod 5 jaar geleden. Staatssecretaris Van Rijn wil de tabakswet wijzigen, zodat roken in de horeca straks verboden is omdat meeroken gevaarlijk is. Over precies één jaar wordt de uitzondering voor kleine cafés teruggedraaid. De nieuwe wet moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Op dit moment is er een kleine meerderheid voor die wet in de Tweede Kamer.

Tijdlijn ontwikkelingen rookverbod

Juli 2008 Roken in de horeca wordt verboden. Het argument: ook horecapersoneel heeft recht op een rookvrije werkplek. Cafés mogen wel rookruimtes maken, maar in de ruimtes mag het personeel geen consumpties serveren. De nVWA (voedsel- en warenautoriteit) is belast met de controles. Een aantal, vooral kleine cafés, besluit dit verbod te negeren. Hun argument: wij hebben geen personeel en dus vallen we niet onder de regeling.

Februari 2009 Eigenaren van het Groningse café De Kachel moeten voor de rechter komen. Sinds november 2008 negeerden werden ze 6 keer betrapt op het negeren van het rookverbod. Veel sympathisanten woonden de rechtszaak bij. Een stroom aan rechtzaken volgt. Uiteindelijk beslist het hof in februari 2010 dat eigenaren van De Kachel en andere cafés gelijk hebben. Volgens de rechter bevat de tabakswet te weinig ruimte voor een rookverbod in een café zonder personeel. Minister Ab Klink van Volksgezondheid schort de controles voor dit soort cafés tijdelijk op.

November 2010 Vooruitlopend op het regeerakkoord, maakt de  nieuwe minister van volksgezondheid Edith Schippers bekent dat het rookverbod voor cafés kleiner dan 70 vierkante meter wordt opgeheven. Een nieuwe reeks aan rechtszaken volgt, voornamelijk aangespannen door belangenvereniging Clean Air Nederland.

Uiteindelijk doet het hof in Den Haag in maart 2013 uitspraak: "Het Nederlandse rookverbod is in strijd met het tabaksontmoedigingsbeleid van de WHO (wereldgezondheidsorganisatie)" De staat gaat tegen deze uitspraak in beroep. Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie dient in februari 2013 een motie om de horeca weer volledig rookvrij te maken. Ze haalt een nipte meerderheid van 77 zetels.

In mei 2013 besluit staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid dat de Tabakswet gewijzigd gaat worden om een algeheel rookverbod af te kondigen. Dan geldt er dus geen uitzondering meer voor kleine cafés. De nieuwe tabakswet moet ingaan omstreeks juli 2014.

Deel dit artikel: