Nieuws

Onbemand vliegtuig nu ook boven Gelderland

DEELEN - Op militair vliegveld Deelen is woensdagmiddag de ScanEagle in gebruik genomen.Het onbemande verkenningsvliegtuig van Defensie kan vanuit de lucht verdachte situaties in de gaten houden.
De ScanEagle maakte augustus vorig jaar boven de Golf van Aden zijn eerste vlucht. Het toestel werd in Somalië ingezet om piraterij te voorkomen.
De ScanEagle mag voortaan ook boven Nederland vliegen. Het systeem heeft slimme apparatuur aan boord waarmee haarscherpe beelden kunnen worden doorgestuurd. Dat kan zelfs op een hoogte van 5 kilometer.

'ScanEagle geen drone'

Volgens een woordvoerder van Defensie is de ScanEagle geen drone. 'Drones, dat is een containerbegrip. Veel mensen denken dan meteen dat het toestel ook wapens aan boord heeft en dat is niet het geval.'
Het vliegtuigje heeft een spanwijdte van 3 meter en kan 16 uur vliegen. Voordat het toestel mag opstijgen moeten dezelfde regels worden gevolgd als voor een F16. De ScanEagle kan tot tot tien kilometer rondvliegen. Het kan ook ingezet worden bij rampen en rellen.

ScanEagle volgt Sperwer op

De ScanEagle is de opvolger van de Sperwer. Dit toestel werd door Defensie zo'n 12 jaar gebruikt, onder andere in Afghanistan. Het op afstand bestuurbare vliegtuig verzamelde daar informatie voor de grondtroepen.
Foto ministerie van Defensie