Mogelijk extra inenting baby's Biblebelt

ARNHEM - Het RIVM overweegt baby's in de Biblebelt een extra inenting te geven tegen mazelen.

Maandag bespreekt het RIVM dit met deskundigen.

Zeker 67 kinderen in het gebied waar veel reformatorische christenen wonen, hebben mazelen. Het gaat vooral om het Rivierengebied. Vanwege hun geloofsovertuiging laten veel bewoners in de Biblebelt hun kinderen niet vaccineren.

Sinds 1979 wordt de eerste inenting tegen mazelen meestal in de veertiende maand gegeven. Welke groep mogelijk nog eens wordt ingeënt is nog niet bekend, zegt Roel Coutinho van het RIVM in een reportage van EenVandaag en Omroep Gelderland.

'Onbeschermde' periode

Op dit moment zit er een gat van ruim een halfjaar tussen het einde van de aangeboren immuniteit van een baby en de eerste vaccinatie na 14 maanden. In die periode is de baby niet beschermd tegen mazelen. Dat gat is groter geworden, omdat veel moeders vanwege vaccinaties nooit mazelen hebben gehad. Hierdoor zijn de immuniteitswaarden die ze bij geboorte aan hun kind meegeven, lager komen te liggen.

Nadelen extra vaccinatie

Er zijn nog twijfels over de extra inenting, omdat vaccineren vóór de leeftijd van twaalf maanden ook averechts kan werken. Als kinderen een vaccinatie krijgen terwijl ze hun natuurlijke immuniteit nog hebben, kan dat ertoe leiden dat ze helemaal niet beschermd zijn.

Als de extra vaccinatie er komt, dan vindt deze waarschijnlijk pas in de herfst plaats. Het RIVM verwacht dan de grootste 'mazelenpiek'.

Laatste grote uitbraak rond millenniumwisseling

De laatste grote uitbraak van de mazelen was in 1999 en 2000. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven er drie.

Wie ziek wordt, krijgt vaak last van koorts, verkoudheid, huiduitslag en rode ogen. Van 4 dagen voor tot 4 dagen na het begin van de huiduitslag kan iemand anderen aansteken.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Gezondheid
Deel dit artikel: