Crash zweefvliegtuig Malden: man overleden

MALDEN - In Malden is woensdagmiddag een zweefvliegtuig neergestort.

De enige inzittende is overleden. Het gaat om een man uit Nuenen, zo bevestigen bronnen bij zijn vliegclub, de Eindhovense Aeroclub.

Het ongeluk gebeurde bij de start op zweefvliegveld Zweef-Inn aan de Groesbeekseweg. Het vliegtuig crashte door nog onbekende oorzaak. De Rijksluchtvaartdienst en de technische recherche doen onderzoek.

Het vliegtuig deed mee aan de Open Militaire Kampioenschappen Zweefvliegen. Dat evenement is nu stilgelegd.

Volgens (terrein)beheerder Oerlemans was de kabel nog heel. Mogelijk is er sprake van een vliegfout geweest. Ook zouden de weersomstandigheden een rol kunnen hebben gespeeld, aldus de politie. 

Mens vaak zwakke schakel

Dit soort ongelukken gebeuren niet vaak, zegt Niels Visser, een zeer ervaren vlieginstructeur op vliegveld Terlet bij Arnhem. 'Als het gebeurt, heeft de ervaring geleerd, dan is de mens vaak de zwakke schakel.'

Er is volgens Visser bijna nooit een technische oorzaak. Volgens Visser worden alle vliegtuigen met een bepaalde regelmaat door technici onderhouden en geïnspecteerd. Op de vliegdag zelf en vlak voor de vlucht zijn er volgens hem ook grondige inspecties. Visser benadrukt dat hij niet weet wat er in Malden is misgegaan.

Locatie van de crash
Meer over dit onderwerp:
Heumen
Deel dit artikel: