Van Dijk: één hert afgeschoten op Veluwe

ARNHEM - De afgelopen weken is er op de Noordwest-Veluwe één hert afgeschoten.

Het gaat om een eenjarig hert dat nog niet drachtig is of drachtig is geweest. Dat zei gedeputeerde Van Dijk woensdagmiddag in een spoeddebat in Provinciale Staten over het afschieten van herten buiten het jachtseizoen om.

Voor het eerst worden er op de Noordwest-Veluwe buiten het jachtseizoen herten afgeschoten, omdat er sprake is van sterk toenemende landbouwschade. Hier is ophef over, omdat herten nu drachtig zijn of kalfjes hebben.

'Geen drachtige herten afgeschoten'

Tot 1 augustus, als het reguliere jachtseizoen opent, mogen er 55 herten afgeschoten worden, maar de gedeputeerde denkt niet dat dit wordt gehaald. Volgens Van Dijk zorgen de jagers ervoor dat er geen drachtige herten of herten met kalfjes worden geschoten.

Sommige partijen suggereerden dat de hertenoverlast wordt veroorzaakt door de openstelling van het ecoduct Hulshorst, maar dat wijst de gedeputeerde van de hand.

Volgens hem steken herten van de Veluwe het ecoduct wel over, maar komen ze ook weer terug, omdat er aan de westelijke kant van het ecoduct onvoldoende beschutting is voor de dieren.Meer over dit onderwerp:
Natuur
Deel dit artikel:

Reageren