Mars tegen zadenproducent Monsanto

WAGENINGEN - Wereldwijd is zaterdag in enkele honderden plaatsen een Mars tegen Monsanto gehouden.

Monsanto is 's werelds grootste zadenproducent. In Nederland was de grootste actie in Wageningen.


Zo'n 1500 actievoerders verzamelden zich bij het oude hoofdgebouw van de universiteit in Wageningen. 'Make love, not GMO' is een van de slogans. GMO staat voor genetically modified organism.

Genetische manipulatie

De actievoerders verwijten de multinational onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die hij produceert. Monsanto wordt grote invloed toegedicht op politiek en wetenschap.

Het van oorsprong chemische bedrijf uit de Verenigde Staten is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater.

Actie in Sydney:

Actie in Melbourne:

Monsanto: elitair gedrag

Het bedrijf, dat vorig jaar een winst boekte van 2 miljard dollar op een omzet van 13,5 miljard dollar en wereldwijd 22.000 werknemers telt, wijst alle kritiek van de hand. Topman Hugh Grant verwijt tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen elitair gedrag, dat wordt aangewakkerd door sociale media. Ze zijn blind voor de wereldwijd groeiende behoefte aan voedsel, stelde Grant onlangs vast in gesprek met het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Monsanto zegt dat het bedrijf in Nederland niet aan genetische manipulatie doet. In Europa is daarvan alleen sprake in Spanje en Portugal.

 

Meer over dit onderwerp:
Wageningen Milieu
Deel dit artikel: