'Jongens en meisjes moeten apart les krijgen'

NIJMEGEN - Jongens en meisjes kunnen beter gescheiden van elkaar les krijgen.

Dat is één van de conclusies van Angela Crott uit Malden die het boek 'Jongens zijn het', over onze te vrouwelijke samenleving schreef. Hiermee promoveerde ze onlangs aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ze deed onderzoek naar alle opvoedingsboeken die tussen 1882 en 2005 zijn verschenen over jongens. De oud-onderwijzeres is naast historicus zelf moeder van 2 zoons. Ze kwam tot de conclusie dat de maatschappij veranderd is, maar jongens niet. 'Kwajongensgedrag is van alle tijden. Maar wat we eerder als baldadigheid omschreven, bestempelen we nu als bijvoorbeeld ADHD.'

Meisjes in grote opmars

Volgens Crott is de manier waarop we naar jongens kijken veranderd. Daarom past het huidige onderwijs ook niet meer bij jongens, waardoor de meisjes in grote opmars zijn. De jongens worden slechter in het onderwijs, omdat ze sneller afgeleid zijn. 'Jongens willen stoer doen voor de meisjes en worden afgeleid door hun hormonen.' Crott vindt verder dat de leerplicht naar beneden moet, naar 14 jaar.

Het afkeuren van jongensgedrag is geleidelijk gegaan volgens Crott. Vanaf de jaren 70 verdween de ambachtsschool en moest iedereen langer naar school. Ook kwam er veel theorie bij. Puberjongens zouden daar balorig van worden.

De jaren 80

In de jaren 80 ontstond het idee dat jongens en meisjes gelijk waren bij de geboorte. Verschillen kwamen door verkeerd opvoeden. De verschillen worden nu wel erkend. Maar jongens moeten zich gedragen als meisjes als ze succes op school willen hebben, volgens Crott. Daarom pleit ze voor aparte klassen.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: