Bestrijding van ratten moeilijker

WAGENINGEN - De bestrijding van ratten wordt steeds moeilijker.

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 25% van de beesten resistent is tegen rattengif en dat is veel meer dan voorheen.

Eerder kwamen de resistente ratten alleen in Twente en de Achterhoek voor, maar tegenwoordig verspreiden ze zich ook over de rest van Nederland. Een zorgelijke ontwikkeling, want ze kunnen allerlei ziektes met zich meedragen en veel schade veroorzaken.

Resistente ratten planten zich sneller voort

Volgens Bastiaan Meerburg, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, zijn resistente ratten niet alleen moeilijk uit te roeien, maar planten ze zich ook sneller voort. Als mensen een rattenplaag behandelen met gif, sterven de 'normale' ratten en blijven de resistente exemplaren over en die zorgen weer voor resistente nakomelingen.

Ruim voedselresten op!

'Nederland moet hygiënischer worden', zegt Meerburg. 'Mensen laten veel te veel voedselresten achter in tuinen en op openbare plekken. Dat is wat ratten in leven houdt. Het feit dat gemeenten moeten bezuinigen op het schoonhouden van parken, wegen en andere openbare plekken, is ook een zorgelijk gegeven.' Verder raadt Meerburg mensen met een rattenplaag aan om snel een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen en niet zelf 'aan te modderen' met gif.

Eerdere berichtgeving:

Meer over dit onderwerp:
Wageningen
Deel dit artikel: