Nieuws

18 jaar cel voor gifmoord Wageningen

ARNHEM - Een 55-jarige man uit Wageningen is veroordeeld tot 18 jaar cel voor de moord op zijn echtgenote Marian Heij.
Hij heeft haar volgens de rechtbank in Arnhem vergiftigd. Het OM had ook 18 jaar geëist.
De 60-jarige Heij werd in mei vorig jaar onwel. Ze overleed in het Nijmeegse Radboudziekenhuis. De rechtbank acht bewezen dat de man Heij vergiftigde met natriumazide. Hij bewerkte etenswaren en drank, waarvan hij wist dat zijn vrouw het tot zich zou nemen. Zo is de stof in een fles Berenburg gevonden, waaruit de vrouw geregeld een borreltje nam.

Muizenplaag

Volgens de rechtbank vatte de man in het najaar van 2011 het plan op om zijn vrouw te doden. Hij vertelde een vriendin, die bij het UMC St Radboud werkte, dat hij last had van een muizenplaag. Hij kreeg haar zover dat ze vergif meenam van haar werk. Nadat hij het vergif in eten en drinken had gedaan, vertrok hij voor 3 maanden naar Marokko.

Nieuwe dosis vergif

Heij overleed niet tijdens zijn afwezigheid, maar werd zeer ernstig ziek. De man zei na zijn terugkeer tegen de vriendin van wie hij het vergif had gekregen, dat hij meer natriumazide nodig had omdat 'de muizen niet waren doodgegaan'. Op 11 mei 2012 kreeg hij een nieuwe hoeveelheid, waarna hij een weekeinde met zijn echtgenote doorbracht. Twee dagen later overleed Heij.

Ware lijdensweg

De rechtbank spreekt van een 'ware lijdensweg' die aan de 'gruwelijke moord' vooraf is gegaan. Zo schreef Heij in een notitieboekje en aan vrienden en familie hoeveel ze leed onder haar 'ziekte'. 'Zij heeft maandenlang pijn geleden en angsten doorstaan.'

Geld was het motief

Volgens de rechtbank ging het de man vermoedelijk om geld. Heij was jarenlang directrice van een Wageningse boekenzaak. Tijdens hun relatie veranderde Heij diverse keren haar testament. Uiteindelijk was de man de enige erfgenaam. Volgens de rechtbank bestaat over de man het beeld dat hij herhaaldelijk leugens verkondigt. Hij zou erin zijn geslaagd om bij veelal kwetsbare en sociaal geïsoleerde vrouwen (soms behoorlijke) sommen geld afhandig te maken.

Advocaat: kan zelfmoord zijn geweest

Het Pieter Baan Centrum oordeelde dat de man geen persoonlijkheidsstoornis heeft. Zijn advocaat heeft gezegd dat er geen direct bewijs voor de moord is. Heij zou ook zelfmoord gepleegd kunnen hebben, omdat ze het niet meer zag zitten.
Reconstructie Dossier GLD: