Anonieme Mandela-kunstenaar bedankt

ARNHEM - De anonieme kunstenaar die afgelopen zomer in Arnhem een portret van Nelson Mandela aanbracht, heeft vrijdag een beloning ontvangen van bewonderaar Jaap Huurman. Hij kreeg een boek over Nelson Mandela en een T-shirt over de strijd in Afrika.

Huurman die zich jarenlang inzette voor die strijd voor gelijke rechten, riep de kunstenaar vorige week op om zich niet te schamen en zich te melden.

Vergevingsgezindheid

De Gelderse kunstenaar die vrijdag een ontmoeting had met zijn bewonderaar, had zich vermomd met behulp van een pet en een sjaal. Afgelopen weekend zei de Arnhemse burgemeester Kaiser nog dat hij geen initiatief zal nemen om de kunstenaar te vervolgen voor het illegaal aanbrengen van het portret.  Dat leidde op deze website tot reacties van mensen die het vreemd vinden dat deze illegaal aangebrachte 'graffiti' wordt gedoogd. Maar de kunstenaar wil niet geassocieerd worden met graffiti. 'Dit is kunst met een boodschap', zo zegt hij zelf.

Normaal noemt de Gelderse kunstenaar zichzelf E.S.F.P wat staat voor: Earls Self Fulfilling Prophecy. 'Maar straatkunstenaars blijven meestal juist anoniem', aldus de kunstenaar.

E.S.F.P. wil niet alleen anoniem blijven uit angst voor vervolging, maar ook om de aandacht niet af te leiden van het portret zelf. Met het portret wil hij mensen herinneren aan de vriendelijkheid en vergevingsgezindheid van Nelson Mandela. In Haren hangt een zelfde portret van Mandela.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: