CDA: DNA-bank tegen hondenpoep

BEMMEL - Geen enkele gemeente heeft 'm nog, al is het idee bijvoorbeeld in Wijchen ooit wel geopperd: een DNA-bank voor honden.

Bedoeld om het baasje te traceren als op straat een drol wordt gevonden en de hond in geen velden of wegen te bekennen is. Het CDA in Lingewaard wil zo'n DNA-test kern maken van nieuw hondenbeleid.

De partij wil dat hondeneigenaren vrijwillig DNA van hun viervoeter afstaan. In ruil krijgen ze een groot deel van de hondenbelasting terug. Baas en hond worden zo beloond voor goed gedrag. Wie niet wil meedoen betaalt de volledige en verhoogde hondenbelasting.

Voor het testen van de 'verdachte' drollen zegt de partij contact te hebben gehad met het Van Haeringen lab van de Wageningen Universiteit. Een woordvoerder laat weten dat het idee daar in eerste instantie werd ontvangen als een 1 aprilgrap, maar dat het verhaal serieus is, al wordt dergelijk onderzoek nog in geen enkele gemeente gedaan.

Vooropgesteld dat eerst een goede databank is opgezet, zijn de kosten voor het opsporen van een hond via het DNA in een door de gemeente aangeleverde drol vergelijkbaar met die van een afstammingsonderzoek voor honden. De kosten, aldus de website van het lab: 52,50 euro, exclusief btw.


Hondenpoep en andere 1 aprilgrappen?

Deel dit artikel: