'Krikke moet escalatie voorkomen in 't Broek'

ARNHEM - Burgemeester Krikke van Arnhem moet ingrijpen in de kwestie rond antisemitisme in de wijk 't Broek.

Dat zeggen een Kamerlid, een Statenlid en een raadslid van de PvdA. Zij zijn bang dat de situatie escaleert als de burgemeester zich afzijdig houdt.

In de wijk is onrust ontstaan na een uitzending van het televisieprogramma Onbevoegd Gezag van de NTR. Daarin doet een groep Turkse jongeren racistische uitspraken over Joden. De huiswerkbegeleider van de jongeren Mehmet Sahin veroordeelde hun uitlatingen. Naar aanleiding daarvan zou hij zijn bedreigd. De man heeft op advies van de burgemeester enkele dagen zijn huis verlaten.

De gemeente Arnhem houdt afstand van de zaak, omdat er een justitieel onderzoek loopt naar de racistische uitlatingen en naar de mogelijke bedreigingen. De politici, onder wie Ahmed Marcouch, stellen dat de burgemeester zich niet afzijdig moet houden en moet ingrijpen. 

Ondergedoken

De gemeente Arnhem laat in een reactie het volgende weten:

'De burgemeester heeft betrokkene geadviseerd om tijdelijk ergens anders te verblijven om rust voor zichzelf en zijn omgeving te creëren. Aan dat advies heeft hij gehoor gegeven. Op dit moment doet het OM onderzoek naar de zaak n.a.v. de NTR-uitzending. Daarom doen wij hierover op dit moment geen verdere mededelingen'.

Onderzoek justitie

Justitie onderzoekt de mogelijke bedreigingen aan het adres van de Arnhemse huiswerkbegeleider Mehmet Sahin. Alles wat relevant is voor het onderzoek wordt meegenomen door justitie, aldus de woordvoerder.

Held

Het Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch is bij Sahin langs geweest en vindt dat hij steun verdient. 'Hij gaat met Turkse kinderen aan de slag. Wij moeten hem omarmen als held.' Marcouch wil weten waarom de man geen bescherming is geboden. 'Hij redt de gemeenschap, hij doet iets eervols. Zo iemand moet je niet demoniseren. De kinderen die dit zeggen moet je ook niet demoniseren, die moet je opvoeden.'

De Turkse gemeenschap

Marcouch ging zaterdag samen met Gelders statenlid Yasemin Cegerek in gesprek met de Turkse gemeenschap in Arnhem. De Turken met wie het kamerlid sprak, zeggen de uitspraken van de jongeren te betreuren. Marcouch moedigt ze aan om ook publiekelijk hun standpunt in deze kwestie duidelijk te maken.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel: