Turkse man op advies burgemeester ondergedoken

ARNHEM - Een Turkse man die jongeren in de Arnhemse wijk 't Broek huiswerkbegeleiding geeft, is op advies van de Arnhemse burgemeester een aantal dagen niet thuis verbleven.De man nam vorige week in het NTR-programma De Halve Maan openlijk afstand van enkele antisemitische uitspraken van de jongeren.

Op internet wordt geschreven dat hij daarna bedreigd is, maar dat kan de politie niet bevestigen.

Volgens de Telegraaf heeft het Simon Wiesenthal Center, een Joodse mensenrechtenorganisatie in Los Angeles, premier Rutte gevraagd in te grijpen en onderzoek te doen naar recente vormen van Jodenhaat. PvdA-kamerlid Ahmed Marcouch kondigde in tv-programma De Halve Maan kamervragen te zullen stellen.

Ondergedoken

De gemeente Arnhem laat in een reactie het volgende weten:

'De burgemeester heeft betrokkene geadviseerd om tijdelijk ergens anders te verblijven om rust voor zichzelf en zijn omgeving te creëren. Aan dat advies heeft hij gehoor gegeven. Op dit moment doet het OM onderzoek naar de zaak n.a.v. de NTR-uitzending. Daarom doen wij hierover op dit moment geen verdere mededelingen'.

Anne Frank

In de uitzending is te zien dat de man het dagboek van Anne Frank bespreekt met de jongeren (vanaf 17'15) en dat die vervolgens ferme uitspraken doen over joden. De Turkse huiswerkbegeleider zegt hierop:

'Het antisemitisme is hier een erg groot probleem. Een jood is gewoon slecht, punt uit. Dat wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het voorlezen van Anne Frank zal jongeren dwingen om na te denken. Dat is mijn intentie. En wanneer ze beginnen na te denken, dan gaat de haat veranderen denk ik.'


Foto: still NTR-filmpje

Deel dit artikel: