Nieuwe studie naar elektronisch stemmen

RENKUM - 'Goed nieuws', reageert burgemeester Jean Paul Gebben van Renkum op het bericht van een  nieuw onderzoek naar elektronisch stemmen.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat een commissie de herinvoering onderzoeken.

'Als dat zo is, dan wil ik graag in die commissie zitten', zegt de eerste burger van Renkum. 'De vlag hang ik uit op de dag dat ik weer met de computer mag stemmen.'

'Al die foute stemmen met potlood zijn samen één Kamerzetel'

Gebben is al lange tijd voorstander van elektronisch stemmen. 'Met potlood gaat het zo vaak fout, dat al die foute stemmen samen goed zijn voor één Kamerzetel. Met de computer is ook veel goedkoper dan stemmen met potlood. En mensen met een visuele handicap kunnen dan ook weer naar de stembus, want je mag in het kieshokje niet worden geholpen.'

Stemmen gebeurde in 2007 voor het laatst bijna overal met de stemcomputer. Daarna werd het rode potlood weer ingevoerd, vanwege mogelijke fraudegevoeligheid van de apparaten.

Nedap: huidige machines afgeschreven

Nedap in Groenlo is een van de twee fabrikanten van stemmachines in Nederland. 'De machines die tot de laatste verkiezingen werden gebruikt, zijn inmiddels afgeschreven', meldt een woordvoerder.

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Burgemeester Gebben van Renkum denkt dat die te vroeg komen voor dan al een nieuw elektronisch stemprocedé.

Deel dit artikel: