Gruwelijke zaak anorexiaverkrachter

ZUTPHEN - Een 44-jarige man uit Apeldoorn hangt mogelijk tbs met dwangverpleging boven het hoofd.

Dat was de voorlopige conclusie van de officier van justitie tijdens een pro-formazitting in Zutphen tegen de 'anorexia-verkrachter'. Hij zou volgens de officier meerdere jonge vrouwen door het hele land op gruwelijke wijze hebben verkracht, uitgehongerd en mishandeld.  Via het internet speurde hij de meisjes op. Daarbij deed hij zich voor als maatschappelijk werker. Enkele meisjes kreeg hij zover dat ze bij hem in Apeldoorn gingen wonen.

Minimaal vijf slachtoffers

De man zit nu een jaar vast in de gevangenis in Arnhem. Hij wordt onder meer verdacht van mishandeling, ontvoering, produktie van kinderporno en afpersing. Het jongste slachtoffer was 16 jaar. De Apeldoorner zou minimaal vijf slachtoffers gemaakt hebben. Of de officier ook daadwerkelijk tbs gaat eisen, wordt pas later duidelijk omdat de zaak nog inhoudelijk moet worden behandeld en de rechtbank nog in het bezit moet komen van rapporten. 

Tumor in het hoofd

Een verzoek tot vrijlating op medische gronden werd dinsdag door de rechter direct afgewezen. Uit een onderzoek in het Pieter Baan Centrum bleek dat de verdachte een tumor in het hoofd had. Ook wil de Apeldoorner in zijn woning nog een schriftelijke verklaring van een van zijn slachtoffers zoeken die hij wil gebruiken bij zijn verdediging. De rechter vond die argumenten echter niet opwegen tegen de ernst van de gronden die hem ten laste worden gelegd. Wel mag de man onder politiebegeleiding op zoek naar de stukken.

Weinig berouw

De Apeldoorner was zelf aanwezig tijdens de pro formazitting. Hij toonde, toen hij van de rechter het woord kreeg, weinig berouw. Wel zei de man dat er sprake was van een 'misverstand' toen de rechter checkte of verdachte afgelopen week een zelfmoordpoging had gedaan.  

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 29 mei. De meervoudige kamer van de rechtbank denkt ook 30 mei nog nodig te hebben om het omvangrijke dossier te behandelen.  

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn
Deel dit artikel:

Reageren