Nieuws

Nabestaande slachtoffer treinkaping blij met nieuw onderzoek

EIBERGEN - Karel Monsjou uit Eibergen is blij dat er een archiefonderzoek komt naar de treinkaping bij het Drentse plaatsje De Punt.
De kaping werd in 1977 gewelddadig door militairen beëindigd.
8 mensen onder wie Ansje, de 19-jarige dochter van Monsjou, kwamen daarbij om het leven. 'Ik krijg mijn dochter er niet mee terug, maar heb ervoor geknokt om de waarheid naar boven te krijgen', aldus Monsjou.

Tweede Kamer wil opheldering

De Tweede Kamer wil dat 36 jaar na de treinkaping 'eindelijk opheldering' komt over wat toen precies is gebeurd. Daarom heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie het Nederlands Forensisch Instituut gevraagd de autopsierapporten van de gedode Molukse gijzelnemers te beoordelen.
Het officiële verhaal is altijd geweest, dat er niet geschoten is met het doel de kapers te doden. Maar onlangs onthulde de Volkskrant dat de kapers door 144 kogels zijn geraakt. Dat bleek te staan in een nota die al in 1978 door toenmalig topambtenaar en de latere minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin werd geschreven. De tekst werd in een kluis gelegd en bleef 35 jaar geheim.

Monsjou rekent op excuses

Hoewel het onderzoek nog moet worden gedaan, verwacht Karel Monsjou dat de regering nu wel met excuses komt voor de manier waarop de kaping is beëindigd.