Anoniem lekken kan nu ook in Gelderland

ARNHEM - Omroep Gelderland sluit zich aan bij klokkenluiderssite PubLeaks.

Het is daarom vanaf vandaag mogelijk om anoniem misstanden in de Gelderse samenleving te melden. De site wordt al langer gebruikt door landelijke media als NOS, de Groene Amsterdammer en de Volkskrant.

Integer

Hoofdredacteur Mark Snijders van Omroep Gelderland is overtuigd van het nut van het initiatief. "Het past naadloos bij onze verantwoordelijkheid om zo integer mogelijk mensen de kans te geven misstanden aan de kaak te stellen."

Gecodeerd

Om te garanderen dat afzenders anoniem en beschermd blijven, maakt PubLeaks gebruik van een zogeheten TOR-netwerk. Dat maakt gebruik van verschillende computers, waardoor de afzender niet kan worden getraceerd. Verzonden informatie en documenten worden gecodeerd naar de redactie gestuurd. Slechts twee redacteuren van Omroep Gelderland kunnen bij de versleutelde informatie.

Misstanden

Via de site kunnen documenten worden geupload, maar ook beeld- en geluidsfragmenten. Het initiatief is bedoeld om klokkenluiders te beschermen, misstanden aan de kaak te stellen en onderzoeksjournalistiek te stimuleren. De deelnemende media hebben beloofd dat zij het materiaal vóór publicatie checken en hoor en wederhoor toepassen.

Openbaar

Door PubLeaks kwamen al veel zaken aan het licht. Zo kwam via de site naar buiten dat 50Plus-voorman Henk Krol jarenlang pensionpremies had ontdoken. Ook het nieuws dat het Radboudumc in Nijmegen Achmea-patienten weert, werd openbaar dankzij een tip via PubLeaks.

Wilt u zelf anoniem misstanden melden? Zaken die bestuurders onder de pet proberen te houden? Bedrijven die het niet zo nauw nemen met de veiligheid? Stuur het Omroep Gelderland vanaf nu via PubLeaks.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: