Onderzoekers willen suzuki-fruitvliegje verjagen

WAGENINGEN - Wageningse onderzoekers gaan dit jaar de strijd aan met het suzuki-fruitvliegje.

Het beestje heeft het, anders dan het normale fruitvliegje, voorzien op rijp fruit dat bijna klaar is om geplukt te worden. Het suzuki-fruitvliegje is moeilijk te bestrijden, omdat telers vlak voor de oogst geen giftige middelen meer willen inzetten.

De drosophila suzukii komt oorspronkelijk uit Japan, waar zo'n 80 jaar geleden voor het eerst melding van het beestje werd gemaakt. Het suzuki-fruitvliegje dook een jaar of 4 geleden voor het eerst in Europa op, in Spanje. Langzaam maar zeker trok het beestje verder noordwaarts. Eind vorig jaar werd het in Nederland aangetroffen, in onder meer Nijmegen en Geldermalsen.

Larfjes in de vrucht

Het suzuki-fruitvliegje legt eitjes in de vrucht. Doordat er larfjes in groeien, gaat het fruit rotten en wordt het zo waardeloos. De gewone fruitvlieg houdt zich in de zomer bij de fruitschaal of bij de vuilnisbak op en legt eitjes op overrijp fruit.

Wageningse onderzoekers gaan proberen het suzuki-fruitvliegje weg te houden bij het fruit. "Een van de mogelijkheden is ze weg te vangen met andere aantrekkelijke stoffen", zegt Herman Helsen in het proefstation van de Wageningen Universiteit in Randwijk.

Foto: Wikimedia/Martin Hauser Phycus

Deel dit artikel: