Nieuws

Nog geen kijk op opengaan centrale Nijmegen

Nog geen kijk op opengaan centrale Nijmegen
Het is nog steeds niet bekend wanneer de Electrabel-centrale in Nijmegen weer in gebruik wordt genomen.
NIJMEGEN - Het is nog steeds niet bekend wanneer de Electrabel-centrale in Nijmegen weer in gebruik wordt genomen.
Het herstel van de centrale is nog in volle gang. Begin november explodeerde het ketelhuis van de centrale. Het enorme lawaai dat daardoor ontstond, was tot in de wijde omtrek te horen. Het duurde enige tijd voordat de herstelwerkzaamheden konden beginnen, omdat er veel tijd nodig was om de schade te inventariseren.

Over de geschiedenis van de Nijmeegse centrale

In 1930 werd begonnen met de bouw van de nieuwe electriciteitscentrale aan het Maas-Waalkanaal in Nijmegen. De vraag naar electriciteit was de jaren daarvoor dermate toegenomen, dat de oude centrale aan de Waalkade aan zijn maximum zat. Na 2 jaar bouwtijd leverde de nieuwe Centrale Gelderland al stroom en op maandag 6 juli 1936 ging de electriciteitscentrale officieel in bedrijf. De bouw kostte destijds 50 miljoen gulden.
Drie jaar later werd de centrale uitgebreid, maar de bezettingstijd die volgde, zorgde ervoor dat plannen voor de toekomst nagenoeg allemaal in de ijskast konden. Na de bevrijding werd de Centrale Gelderland steeds verder uitgebreid.

SCHONE CENTRALE

De centrale is weliswaar 76 jaar oud, maar behoort tot de schoonste van het land. Er is veel moeite gestoken in milieumaatregelen en bij het stoken van de ketels wordt gebruik gemaakt van biomassa.

EXPLOSIE KETELHUIS SCHRIKT NIJMEGEN OP

 Na de explosie van 8 november is de Centrale Gelderland stilgelegd en wordt onderzocht of en hoe de centrale gerepareerd kan worden. De eigenaar van de centrale, de Franse multinational GDF Suez, ging er oorspronkelijk van uit dat de centrale in elk geval nog tot 2017 in bedrijf zou zijn. Maar de afgelopen tijd zijn er al centrales bijgekomen, op de Maasvlakte en in de Eemshaven in Groningen. Voor de komende twee jaar staat de opening van nog eens een aantal  grote electriciteitscentrales in de planning. Daarmee neemt de stroomproductie in Nederland dermate toe, dat er teveel stroom opgewekt wordt voor binnenlands gebruik.
Mocht de Centrale Gelderland in Nijmegen na de explosie niet meer opgestart worden, dan betekent dat geen groot verlies aan arbeidsplaatsen. Volgens GDF Suez gaat het dan om zo'n 12 banen. De electriciteitsproductie wordt al tijdelijk opgevangen door andere centrales in Nederland.