Oorafdrukken voor Gelders Fanfare Orkest

APELDOORN - Het Gelders Fanfare Orkest gaat zijn leden tegen gehoorschade beschermen.

Samen met hoorspecialist Beter Horen begint het een test waarbij muzikanten een jaar lang optreden met op maat gemaakte gehoorbeschermers. Onderzocht wordt of musiceren mét gehoorbescherming nog net zo 'belevenisvol' is als zonder.

Op gehoorbeschermers in de muziek rust nu nog best een taboe, tegelijkertijd is gehoorschade echt een beroepsziekte. Toch zijn gehoorbeschermers nog steeds geen verplichting.

Ellen ten Damme

Voor de test werden zaterdag bij de muzikanten oorafdrukken gemaakt om de gehoorbescherming op maat te kunnen maken. Het Gelders Fanfare Orkest deed met zangeres Ellen ten Damme een interactieve live hoortest, waarbij ook het verschil te ervaren is tussen een optreden met en zonder gehoorbescherming. Dat gebeurde in Theater Orpheus in Apeldoorn.

In maart test tijdens concert

Over twee weken krijgen de musici de gehoorbeschermers. 13 leden gaan ze in maart voor het eerst tijdens een concert testen. Tot die tijd oefenen ze ermee tijdens repetities.

Toporkest

Het Gelders Fanfare Orkest bestaat uit meer dan 65 leden en komt uit in de hoogste divisie, de Concertdivisie. De leden zijn gevorderde amateurs, conservatoriumstudenten en beroepsmusici die lid zijn geworden van het GFO uit enthousiasme voor hun instrument en voor de fanfaremuziek. Behalve in het GFO spelen de leden veelal bij de muziekvereniging in hun eigen woonplaats. Het GFO is in 1988 opgericht en bestaat dit jaar dus precies 25 jaar.

Muzikale hoogtepunten

Het GFO heeft de afgelopen jaren vele muzikale hoogtepunten beleefd. Deze hoogtepunten bestaan uit deelname aan concoursen, cd- en dvd-opnamen, buitenlandse tournees en concerten met bekende nationale musici.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: