Kamervoorzitter Van Miltenburg weer onder vuur

ZALTBOMMEL - Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg uit Zaltbommel ligt weer onder vuur.

Volgens de Volkskrant zitten zeker acht fracties met haar in de maag. De fractievoorzitters uiten anoniem zware kritiek op de VVD-politica.

Een van de fractievoorzitters vindt de functie een maatje te groot voor haar. 'Als het kabinet valt, is dit probleem ook opgelost. Maar als het kabinet nog drie jaar blijft zitten? Dan blijft zij ook, dat is echt te lang. Dat is niet in het belang van de politiek.'

Een andere fractievoorzitter: 'Onze fractie zal niet het initiatief nemen haar af te zetten, maar ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden.'

Al langer kritiek

Van Miltenburg is sinds september vorig jaar Kamervoorzitter. Er bestaat al langer kritiek op haar. December vorig jaar deed ze vlak voor het reces de wenkbrauwen fronsen toen ze D66-Kamerlid Steven van Weyenberg de mond snoerde.

Dit voorjaar verliet ze geëmotioneerd de Kamer nadat CDA-leider Sybrand van Haersma Buma haar van partijdigheid had beschuldigd.

Later ontstond ophef toen ze gehoor leek te willen geven aan de wens van de PVV de koran van haar tafel in de Kamer te halen. Dat ze niet ingreep toen PVV-leider Geert Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een 'zielig, miezerig en hypocriet mannetje' noemde, maakte ook de tongen los.

Reactie Van Miltenburg

Van Miltenburg ziet liever dat de fractievoorzitters de kritiek binnenskamers houden. In haar ogen vormen de media niet het platform voor dit soort onderwerpen. Dat liet ze zaterdagmorgen via haar woordvoerder weten.

'Kritiek weinig chic'

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas, een partijgenoot van Van Miltenburg, noemde in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed de anonieme uitspraken 'weinig chic'. Hij vindt het niet goed voor het aanzien van de politiek. 'Het zegt iets over het niveau van de fractievoorzitters...'

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei in dezelfde uitzending dat er kritiek op Van Miltenburg is, 'maar het op deze manier brengen is laf'. Volgens Van Hijum valt er wel iets te bespreken tussen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter.

SP-fractievoorzitter Emile Roemer is ook niet te spreken over de uitlatingen.

Verstandige reactie Kamervoorzitter in de Volkskrant. Een functioneringsgesprek voer je niet via de krant. En al helemaal niet anoniem.

— Emile Roemer (@emileroemer) December 14, 2013
Meer over dit onderwerp:
Zaltbommel Politiek Nieuws
Deel dit artikel: