Heeft Arnhem een eigen Banksy?

ARNHEM - Een Arnhemmer roept op de dag van de staatsbegrafenis van Mandela de kunstenaar van het graffitiportret van Mandela onder de gelijknamige brug in Arnhem op zich te melden.

Deze zomer verscheen het portret van de Zuid-Afrikaanse ex-president op 1 van de pijlers van de Mandelabrug. Het werk van de Britse kunstenaar Banksy?

Mandelakunstenaar gezocht 

Niemand weet (nog) wie de artiest is achter het Arnhemse kunstwerk. Arnhemmer Huurman zette zich in voor Zuid-Afrika en was mede-oprichter van LOTA, Lagere Overheden Tegen Apartheid. Huurman vertrok 10 keer naar Zuid-Afrika om daar onder meer te helpen bij een woonproject. Hij stond jaren terug toevallig oog in oog met Nelson Mandela. Naar eigen zeggen kon hij toen geen woord uitbrengen, zo onder de indruk was hij.

Graffitiportret "symbool voor de stad"

Deze Arnhemmer wil de graffitispuiter graag belonen met een Zuid-Afrikaans cadeau. Jaap Huurman vindt het portret "een wonder". "Het is een pracht kunstwerk en deze persoon heeft de Arnhemse stad een bijzonder symbool gegeven", aldus Huurman. De kunstenaar mag Huurman mailen: jaaphuurman@hotmail.com of het melden bij de gemeente Arnhem

Burgemeester omarmt mysterie rondom portret

Burgemeester Herman Kaiser zag het portret van Mandela onder de brug deze zomer en vindt dat het inmiddels bij de brug hoort. Kaiser "Beide horen bij elkaar en van mij mag de naam van de kunstenaar ook een mysterie blijven".

Staatsbegrafenis samen kijken

Zondagochtend was er een bijeenkomst op het stadhuis, waar gezamenlijk gekeken werd naar de staatsbegrafenis van Nelson Mandela. Een andere inwoner Dick van der Meer nam het initiatief via een scherm in het stadhuis van Arnhem naar de beelden van de begrafenis te kijken. Van der Meer: "Samen vieren we wat hij voor ons heeft betekend en nog zal betekenen."

Het portret op de brug:

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: