Apeldoornse oorlogsromance in oude Britse schuit

APELDOORN - Een Brits stel uit Preston dat daar bezig was met de renovatie van een oude motorschuit heeft een oude oorlogsromance uit Apeldoorn nieuw leven ingeblazen.

Het verhaal van Ginie en Jo, vervat in 35 brieven die tussen 1943 en 1945 zijn geschreven, wordt door de vinders op 7 december in Apeldoorn gepresenteerd. Dan worden de brieven overhandigd aan de familie van Ginie en Jo.

De brieven die de Apeldoornse bakkersdochter Ginie schreef aan haar geliefde Jo zaten in een dichtgebonden tabaksdoos die tijdens het schoonmaken van de oude schuit werd gevonden door de kersverse eigenaren, het Britse stel Jan en Lorraine Kocknowickz. Zij lieten de brieven lezen aan hun Nederlandse vriendin Arda Krediet, die uiteindelijk het verhaal achter de brieven ontrafelde. 

Brieven schetsen Apeldoornse oorlogsjaren

Jo, aan wie de brieven waren gericht, was de zoon van de Apeldoornse schipper Albert Goldbach, eigenaar van de boot die toen de Emanuel heette. In de brieven beschrijft Ginie de laatste oorlogsjaren in Apeldoorn; de overvliegende geallieerde bommenwerpers richting Duitsland, het oppakken van mannen en jongens voor de Duitse Arbeitseinsatz onder wie haar broer, de executie van verzetsmensen. Maar ook het gezinsleven, de geboorte van haar tweelingzusjes, passeren de revue.

Monument dat herinnert aan de executie van 6 verzetsmensen en twee ondergedoken Geallieerde vliegers op 2 oktober 1944. Monument dat herinnert aan de executie van 6 verzetsmensen en twee ondergedoken Geallieerde vliegers op 2 oktober 1944.

De brieven eindigen in 1945 en blijven achter op de boot om in 2010 te worden gevonden. Voor de vinders en Arda Krediet wordt het een missie om de familie op te sporen en uit te vinden wat er van Ginie en Jo is gevonden. Jan en Lorraine willen niets liever dan de brieven weer terug te geven aan de familie. 

Maart 2013: de familie is gevonden

In maart van dit jaar vindt Arda de familie terug. Op hetzelfde adres in Apeldoorn blijkt nog iemand met de naam Gerrits te wonen. Die brengt Arda in contact met Ab Goldbach, de zoon van Ginie en Jo.

Die zegt daarover: 'Mijn vader en moeder werden herenigd in 1945 en trouwden in 1950. Ze kregen drie zonen en genoten van een lang en gelukkig huwelijk. Ginie is overleden op 22 maart 2007 en Jo op 9 september 2002. De tweelingzusjes Ans en Ellie, die waren geboren in januari 1944, mijn tantes, zijn nog in leven.'

'De schuit, de Emanuel, bleef in de handel in Nederland en vervoerde lading van turf en kolen tot de familie in 1949 stopte met de scheepvaart. In 1959 is een verkoop geregistreerd aan !. de Graaf en veranderde de naam naar 'Verwisseling'. Wij weten niet wanneer ze aankwam in Engeland.'

Tijdens de bijeenkomst in Apeldoorn zal het gezelschap ook het oude huis van Ginie in de Ruimzichtlaan bezoeken en de oorspronkelijke ligplaats van de Emanuel aan het Apeldoorns-Dierens kanaal.(Foto boven artikel: oude opname van de Emanuel met schipper Goldbach en familie)

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: