Nieuws

'Vloekverbod terug in Scherpenzeel'

SCHERPENZEEL - Burgemeester en wethouders van Scherpenzeel willen het vloekverbod weer invoeren.
Het is vooral een symbolische verordening, omdat er nooit boetes voor vloeken worden uitgedeeld (audio).
Veel gemeenten hebben het verbod op vloeken juist afgeschaft, maar B en W van Scherpenzeel stellen voor om het juist weer in te voeren. "We merken dat vooral jongeren soms erg grof in de mond zijn. Ze gebruiken bijvoegelijke naamwoorden die ik niet wil horen, ze wensen elkaar de ernstigste ziekten toe," zegt burgemeester Colijn van Scherpenzeel. "Ik spreek mensen er al op aan, maar ik steun nu het voorstel van de SGP-wethouder in Scherpenzeel om het vast te leggen in de gemeentewet."

CDA: vloekverbod een beetje eng

Fractievoorzitter Johan Slappendel van het CDA in Scherpenzeel is tegen een vloekverbod in de gemeente. "Ik vind het een beetje eng en bijna fundamentalistisch", laat hij in een reactie weten. "Als je het in de APV zet, moet je het ook handhaven. Mensen kunnen dan ook aangifte doen tegen vloeken." Slappendel is bang dat we met dit soort verboden op een fundamentalistisch moslimland gaan lijken. "Ik wil niet dat we in Scherpenzeel een fatsoenspolitie krijgen."

Tweede Kamer schrapt verbod

Het voorstel van Scherpenzeel wordt gekruist door plannen in de Tweede Kamer om het verbod op godslastering juist af te schaffen. D66 en de SP willen de wet wijzigen en volgens de NOS krijgen de partijen steun van de VVD. In het Wetboek van Strafrecht staat dat vloeken of het bespotten van een religie bestraft kan worden met een boete of zelfs een celstraf. Toch is er vrijwel nooit iemand beboet, omdat de vrijheid van meningsuiting belangrijker is in Nederland.

Teleurstelling

De SGP reageert teleurgesteld op de voorgenomen afschaffing van het verbod door de Tweede Kamer.
Schrappen verbod op godslastering is een pijnlijk verlies van een morele ankerplaats en een symptoom van een geestelijke crisis.
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij)
"We worden nu een beetje achterhaald door een voorstel in de Tweede Kamer. Bij de rechter zal het sowieso niet tot een boete leiden, maar de signalerende werking vond ik vooral belangrijk", aldus de burgemeester van Scherpenzeel.

Vooral op de Veluwe

In Nederland zijn er nog 16 gemeenten met een vloekverbod. Daarvan liggen er zes in Gelderland, alle op de Veluwe: Ermelo, Elburg, Nunspeet, Barneveld, Putten en Nijkerk. In Ermelo waren drie jaar geleden plannen om het vloekverbod te schrappen, maar dat leidde tot een heftige discussie tussen de christelijke en niet-christelijke partijen. Uiteindelijk bleef het vloekverbod daar gehandhaafd.