Oorlogsmonument Warnsveld geschonden

WARNSVELD - Onbekenden hebben in Warnsveld het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan 36 gesneuvelde Canadese bevrijders geschonden.

Dat meldt de gemeente Zutphen.

Een van de drie kale plekken op het monument waar eerst een van de drie koperen platen zat. Een van de drie kale plekken op het monument waar eerst een van de drie koperen platen zat.

Van het monument aan de Kerkhofweg zijn drie koperen platen gestolen. De diefstal werd maandag 11 november ontdekt. De gemeente heeft aangifte gedaan en overleg met het comité Warnsveld over het herstel van het monument.

Op de gestolen platen staan naam, legeronderdeel en sterfdatum van 36 Canadezen die in april 1945 omkwamen bij de bevrijding van Warnsveld.

Diefstal ontdekt tijdens leggen bloemen

De diefstal werd ontdekt door Henk Dijkman en Henk Mulder, leden van het comité Warnsveld dat destijds het initiatief nam voor de komst van het monument. Dijkman is naar Canada geëmigreerd en was uitgerekend het afgelopen weekend teruggekeerd naar Warnsveld met de as van de zoon van één van de militairen wiens naam op het monument staat vermeld. De as zou worden bijgezet in het graf van de omgekomen Canadees die ligt begraven in Holten. Toen Dijkman en Mulder maandag bloemen wilden leggen bij het monument, zagen zij dat de platen met de inscripties van het monument waren verdwenen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: