Hele dag in wei maakt paard dik

WAGENINGEN - Het is niet verstandig om paarden de hele dag in de wei te laten staan.

Paarden blijven vaak maar eten en die kilo's krijg je er met 1 tot 2 uur rijden per dag niet meer af. Dat zeggen Wageningse onderzoekers.

Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Vrijetijdsruiters (NVVR). Die wilde graag weten hoe de ideale wei er voor een paard uitziet. Vaak lopen paarden in weilanden waar vroeger koeien liepen en "een koe is geen paard", weet de NVVR.

Paard in de paddock

Volgens de onderzoekers is het beter om paarden geregeld uit de wei te halen en bijvoorbeeld in een paddock (een omheind stuk met een zandondergrond) te laten lopen. Het is belangrijk dat paarden niet langer dan vier uur zonder ruwvoer staan. Ruwvoer is minder energierijk.

In kort gras laten grazen heeft als nadeel dat dit een hoger suikergehalte heeft. Sommige paarden zijn daar overgevoelig voor, zeggen de onderzoekers.

Haal giftige planten weg

Als er giftige kruiden in een weiland zitten, is het volgens de onderzoekers belangrijk om de planten zo snel mogelijk te verwijderen. Ze kunnen zich zo niet vermeerderen. Als een weide op de juiste manier wordt bemest, ontwaterd, begraasd en gemaaid, hoeft er nauwelijks ingezaaid te worden

Meer over dit onderwerp:
Wageningen Gezondheid
Deel dit artikel: