Fileschade Gelderland: 22 miljoen

VALBURG - De vier grootste fileknelpunten in Oost-Nederland waren in 2012 goed voor een schadepost van 22 miljoen euro voor het bedrijfsleven.

Landelijk was de schade door files zo'n 287 miljoen, zeggen Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO.

Volgens de transporteurs en verladers gaat het om Hoevelaken-Hattemerbroek (A28), Grijsoord-Valburg (A50), Waterberg-Oud Dijk (A12) en Ewijk-Valburg (A50). De schade wordt niet alleen bepaald door tijdverlies maar ook door extra brandstofverbruik en extra CO2-uitstoot. Ook moeten kosten worden gemaakt voor de inzet van extra voertuigen en aanpassingen in de routeplanning. 

Niet bezuinigen op extra asfalt

TLN en EVO zeggen blij te zijn met de investeringen in  extra rijstroken, onder meer bij Ewijk. Het kabinet moet afzien van bezuinigingen op de infrastructuur, aldus TLN en EVO.

Minister Schultz van verkeer zei bij de overhandiging van de cijfers jaarlijks zo'n 5,5 miljard euro uit te geven voor wegen, spoor- en vaarwegen. Een van de projecten die binnenkort start is de langverwachte doortrekking van de A15 vanaf knooppunt Ressen naar de A12. 

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: