Nieuws

Val je af van water drinken?

ARNHEM - Omroep Gelderland staat vandaag uitgebreid stil bij kraanwater, bijvoorbeeld bij de veiligheid van onze drinkvoorziening.
Er bestaan veel feiten en fabels over ons drinkwater. Zo denkt tweederde van de Nederlanders dat je afvalt door veel water te drinken. (bron: Voedingscentrum) Dit is een fabel. Alleen als je minder eet dan je verbruikt, val je af. Dit heeft niets te maken met hoeveel water je extra drinkt.

Water uit de fles is gezonder dan water uit de kraan

Fabel. De kwaliteit van het Nederlandse kraanwater is een van de beste ter wereld. Er komt al lang geen chloor meer aan te pas, een middel dat in veel andere landen nog wel wordt gebruikt. Vandaar dat het Nederlandse water gezond en lekker is. 
Overigens is kraanwater flink wat goedkoper dan flessenwater. 1000 liter kraanwater kost ongeveer 1,50 euro. Daar kun je zo’n 5000 glazen mee vullen. Andersom kun je voor de prijs van één flesje bron- of mineraalwater van 2 euro ongeveer 1300 liter kraanwater drinken.

Je moet minimaal 1,5 liter water per dag drinken

Feit. Met plassen, zweten en ademen verbruiken we zo’n 2,5 liter water per dag. Die hoeveelheid moet dus dagelijks worden aangevuld. Met het vocht in ons voedsel krijgen we ongeveer een liter binnen. De rest komen van het drinken. Dat hoeft overigens niet alleen water te zijn. Alle vocht telt mee, dus ook koffie, thee, frisdrank, fruitsap of bier.
De hoeveelheid vocht die u nodig heeft, hangt onder andere af van hoeveel u beweegt, uw eetgewoonten en het klimaat waarin u zich bevindt. Voor de gemiddelde Nederlander geldt dat 1,5 liter drinken per dag voldoende is. Spant u zich een uur flink in, dan heeft u een halve tot een hele liter extra water nodig.
65-plussers moeten iets meer drinken, ongeveer 1,7 liter per dag. Over het algemeen eten zij namelijk minder, waardoor ze minder vocht binnenkrijgen. Verder werken de nieren van ouderen vaak wat minder goed. Ze hebben daarom meer vocht nodig om de afvalstoffen uit hun lichaam af te voeren.

Teveel water kan het lichaam vergiftigen

Feit. Als iemand in korte tijd extreem veel water drinkt, kunnen de nieren de verwerking daarvan niet aan. Omdat het vocht ergens moet blijven, stroomt het naar de lichaamscellen. Die raken overvol en zwellen op. Dat leidt ertoe dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen of zelfs kapot gaan. Er is dan sprake van watervergiftiging. In het ergste geval raken organen zo beschadigd dat ze ermee op houden en de persoon in kwestie overlijdt.
Hoeveel water te veel is, verschilt van persoon tot persoon. Per dag vier liter of meer drinken, wat mensen die streng lijnen nog wel eens doen, is nooit verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat u uw vochtinname goed over de dag verspreidt. Dat geldt óók bij 1,5 liter per dag.

Het hergebruiken van een waterflesje is ongezond

Fabel. Hergebruik is niet echt fris, maar voor de gezondheid kan het geen kwaad. Weliswaar komen er elke keer als je een slokje neemt bacteriën in het flesje, maar die zitten bijvoorbeeld ook tussen je tanden. Uiteindelijk zijn het je eigen bacteriën, daar word je niet ziek van.
85% van de vrouwen en 65% van de mannen hervult hun waterflesjes, zo blijkt uit onderzoek van frisdrankfabrikanten. De helft van de vrouwen doet dat zelfs meer dan zes keer.

Drinkwater kan bederven

Feit. Als u terugkomt van vakantie dan is de kans groot dat het kraanwater in uw huis bedorven is. Tijdens uw afwezigheid heeft het water namelijk stilgestaan in de leidingen. Na 2 tot 3 weken stilstand is de concentratie aan zware metalen in het drinkwater behoorlijk gestegen. Na 1 minuut de kraan laten lopen is het water weer vers.
Foto: Flickr/Joost Nelissen