Radboud vandaag echt jarig

NIJMEGEN - Vandaag precies 90 jaar geleden, op 17 oktober 1923, werd de Radboud Universiteit Nijmegen opgericht.

Toen nog onder de naam Katholieke Universiteit Nijmegen. Al sinds dit voorjaar wordt dit jubileum gevierd, maar de echte verjaardag is vandaag.

Van 16 mei tot en met 2 juni waren er verschillende activiteiten voor studenten en medewerkers van de universiteit e het Radboud universitair centrum. Ook voor alumni, gepensioneerden en inwoners van Nijmegen en de regio werd er van alles georganiseerd.

Sport en muziek

Tijdens Radboud Sports streden ruim duizend studenten en medewerkers om de sportieve eer van hun faculteit. Bovendien was er een uitgebreid open programma met sporten als sumoworstelen, sportklimmen en segway rijden. En speciaal voor Radboud Rocks werd Park Brakkenstein omgetoverd tot een heus festivalterrein. 9000 bezoekers gingen uit hun dak bij optredens van onder meer Racoon en Ilse deLange.

Eredoctoraat Angela Merkel

De Duitse bondskanselier dr. Angela Merkel ontving een eredoctoraat van de Radboud Universiteit vanwege haar internationale maatschappelijke verdiensten, haar inzet voor Europa en haar visie op het belang van wetenschap. Tijdens de academische zitting in de Stevenskerk in Nijmegen sprak Merkel een rede uit waarin ze onder meer sprak over het belang van Europa.


Radboud Kids en gepensioneerden 

Tijdens Radboud Kids gingen 90 Nijmeegse professoren in toga op pad om kinderen op basisscholen in Nijmegen en omgeving te vertellen over hun onderzoek. De hoogleraren gingen per fiets naar de verschillende scholen waar ze lezingen gaven over onder meer magneten, vissen, taal en bacteriën. In totaal bereikte Radboud Kids zo’n 5.000 basisschoolleerlingen uit Nijmegen en omgeving. In dezelfde periode waren er rondleidingen voor gepensioneerden bij astrofysica, de universiteitsbibliotheek en het anatomisch museum.

Geschiedenis Radboud Universiteit

90 jaar geleden werd Nijmegen universiteitsstad. Tegenwoordig zijn de activiteiten en de gebouwen van de Radboud Universiteit grotendeels geconcentreerd op de campus Heyendaal.

In de eerste decennia na haar stichting in 1923 was de universiteit echter verspreid gehuisvest, op tal van plaatsen in het hart van Nijmegen. Het academische leven was deel van het straatbeeld en voltrok zich op plekken die nu in vergetelheid zijn geraakt.


Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Nieuws
Deel dit artikel: