Nieuw gedenkteken oorlogsslachtoffers Tiel

TIEL - Bijna leek het vergeten, de fusillade van vijf gijzelaars tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tiel. Op de vooravond van kerst 1944. Maar een inwoner zorgt ervoor dat de tragische gebeurtenis nooit meer vergeten wordt.

Maandag werd een plaquette onthuld. Een particulier initiatief van Gradus van Wel, oud-raadslid van het CDA in Tiel.

Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):

Ingang parkeergarage

Gradus van Wel herinnerde zich uit zijn jeugd nog dat er bij de gevangenis tijdens dodenherdenking een wit kruis werd neergezet. Dat is in onbruik geraakt, maar het feit dat er bijna op dezelfde plek nu de entree van de parkeergarage is als de gevangenis bracht hem ertoe een aandenken te plaatsen. Op het glas van het entreegebouw is een afbeelding van de gevangenis met de vijf namen van deze oorlogsslachtoffers geplaatst. De namen van de gefusilleerden zijn: Wim van den Bogaard, Jan Daalderop, Izak Dasberg, Nicolaas Adriaan Oostinga en Chris Weijman. De stille tocht van 4 mei gaat dit jaar ook langs het aandenken. 

Verslaggever Niels Kater ontmoet Gradus van Wel vlak voor de onthulling

Spectaculaire actie

De vijf zijn gijzelaars om een vrouw van een verzetsman in handen te krijgen in wiens huis een Engelse piloot zat. Waalcrossers hadden de piloot moeten overzetten naar bevrijd gebied, maar worden ontdekt. Een van de Waalcrossers vertelt de NSB burgemeester van Tiel over de piloot, waarna de piloot en de vrouw worden gearresteerd. Met een spectaculaire actie wordt de vrouw bevrijd door het verzet en worden de vijf uiteindelijk gefusilleerden opgepakt om als gijzelaar te dienen.

Jan Daalderop. Foto: Regionaal Archief Rivierenland

Onthulling

Groep 8 van Tielse Prins Clausbasisschool adopteert het monument. Bij de onthulling was onder anderen de dochter van Jan Daalderop aanwezig. 

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Tiel Tiel
Deel dit artikel: