Nieuws

Aziatische boktor duikt op in Winterswijk

Aziatische boktor duikt op in Winterswijk
In Winterswijk is de Aziatische boktor opgedoken.
WINTERSWIJK - In Winterswijk is de Aziatische boktor opgedoken.
Een aangevreten boom is omgezaagd en afgevoerd voor onderzoek. Dat heeft staatssecretaris Henk Bleker in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
De Aziatische boktor (anoplophora glabripennis) kan ernstige schade aan loofbomen en struiken aanrichten en vormt een gevaar voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten. Als het insect wordt aangetroffen, moeten er volgens een Europese richtlijn maatregelen worden genomen om het uit te roeien. 

Bleker neemt maatregelen

Staatssecretaris Bleker heeft besloten dat in een straal van 100 meter rond de aangevreten boom deze week alle loofbomen en struiken in principe worden vernietigd. Bewoners in dit gebied hebben woensdag van de gemeente een brief gekregen. Daarin staat dat ze niet zullen worden gecompenseerd als ze hun tuin moeten inrichten. Bewoners zeggen dat ze zich daar niet bij neerleggen. Bleker komt donderdag naar Winterswijk.
De gemeente meldt dat de Aziatische boktor niet schadelijk is voor behandeld hout. Dus schuttingen en woningen lopen geen gevaar.
In een straal van 500 meter mag snoeihout niet zomaar worden afgevoerd en alle tuinen en openbaar groen worden onderzocht. Als er besmet materiaal wordt gevonden, dan mag dat alleen onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgevoerd en vernietigd worden.

Inwoonster vindt boktor in tuin

Een inwoonster van Winterswijk meldde zich maandag bij de NVWA omdat ze vermoedde dat er een boktor in haar tuin zat. Uit onderzoek bleek een dag later dat het een Aziatische boktor is. 

Bewoners met een brief van de gemeente bij de plek waar de aangevreten boom stond.
Ook werd een boom langs de Beuzenes aangetroffen die was aangevreten door de boktor; er zaten ook vliegende kevers in. De boom is direct omgezaagd en afgevoerd naar het NVWA-laboratorium. Met hulp van bewoners zijn inmiddels zeven boktorren gevangen.
Foto: Wikimedia Commons - US Fish and Wildlife Service