Wrakke kade: geen Vierdaagsevuurwerk

NIJMEGEN - Het grote vuurwerk bij de start van de Nijmeegse Vierdaagse gaat dit jaar niet door vanwege de onbetrouwbare staat van de damwand langs een deel van de - inmiddels afgesloten -Waalkade.

Dat is dinsdag in Nijmegen bekendgemaakt.

De kade, die sinds 2011 in het parcours van de tweede Vierdaagsedag was opgenomen, wordt gemeden. De organisatie bekijkt de optie door het centrum van Nijmegen, een langgekoesterde wens.

Risico's van mensenmassa op Waalkade te groot

De gemeente vindt het risico te groot om op de kade grote mensenmassa's toe te staan die het vuurwerk, dat aan de Lentse zijde wordt afgestoken, komen bekijken. Het vuurwerk trok traditioneel vele tienduizenden belangstellenden.

De komende maanden is een deel van de kade afgesloten voor het verkeer. Op het gedeelte tussen de Grotestraat en de Veemarkt wordt de kade versmald met met een hek dat over de volle lengte op 10 meter afstand van de rivier wordt geplaatst. Er geldt éénrichtingsverkeer.

Herstel kademuur kost bijna jaar door Europese aanbestedingsregels

Het herstel kan maanden gaan duren omdat de klus volgens Europese regels moet worden aanbesteed. Met het herstel is een bedrag van zo'n 11 miljoen euro gemoeid. Door de aanbesteding kan het mogelijk wel een jaar duren voordat het werk kan beginnen.

De problemen met de kade hebben ook gevolgen voor de Vierdaagsefeesten. De gemeente gaat overleggen met de organisatie. Op de Waalkade geldt bij grote evenementen al een verplichte looproute om grote drukte te spreiden. Welke gevolgen de afsluiting verder heeft, is nog niet bekend.

De besturen van de Vierdaagsefeesten en de Vierdaagsemarsen overleggen over de gevolgen en alternatieve programma-onderdelen.

Zie ook:

 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen 4Daagse Nieuws 2012
Deel dit artikel: