Nieuws

Ombudsman: overheid faalde bij Q-koorts

Ombudsman: overheid faalde bij Q-koorts
De overheid heeft gefaald in de aanpak van de Q-koorts.
DEN HAAG - De overheid heeft gefaald in de aanpak van de Q-koorts.
Dat staat in een dinsdagochtend gepresenteerd rapport van de Nationale Ombudsman. Die deed onderzoek naar de rol van de overheid na de uitbraak van de Q-koortsepidemie in 2007.
Volgens de ombudsman zijn mensen niet snel genoeg en niet goed genoeg ingelicht over de risico's van de Q-koorts. Met name in Gelderland en Brabant werden duizenden mensen ziek, zeker 25 patiënten overleden.

Overheid moet excuses maken

De overheid moet excuses maken en Q-koortspatiënten moeten een schadevergoeding krijgen, aldus de ombudsman die onder andere sprak met oud-ministers Ab Klink (volksgezondheid) en Gerda Verburg (landbouw) en patiënten.
Om de Q-koortsuitbraak in te dammen, werden destijds op besmette bedrijven meer dan 50.000 drachtige geiten en schapen gedood.

Q-uestion blij met strekking rapport

Patiëntenvereniging Q-uestion vindt dat de conclusies in het rapport niet ver genoeg gaan, maar is wel blij met de strekking. Haar hoop is nu gevestigd op de Tweede Kamer, want de stichting wil excuses en een schadevergoeding vanuit de overheid.

PvdD wil parlementaire enquête

De Partij voor de Dieren gaat pleiten voor een parlementaire enquête over de Q-koortsaanpak. Marianne Thieme wil de onderste steen boven krijgen. De lijsttrekker gaat er niet vanuit dat de door de ombudsman gewenste excuses aan patiënten zullen worden gemaakt. Volgens  haar moet de Tweede Kamer actiever worden. "Tot nu toe stond de Kamer erbij en keek ernaar."

Meer over de Q-koorts in ons dossier: