Nieuws

Werkstraf en boete voor piloten

Werkstraf en boete voor piloten
De helikopterpiloot die in 2007 de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard veroorzaakte, heeft vrijdag in hoger beroep een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen.
ARNHEM - De helikopterpiloot die in 2007 de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard veroorzaakte, heeft vrijdag in hoger beroep een werkstraf van 100 uur opgelegd gekregen.
Dat is gelijk aan de eis.
De co-piloot kreeg alleen een boete van 1000 euro, omdat hem niet verweten kan worden dat de vlucht niet goed was voorbereid, aldus het hof. Hij kreeg eerder een werkstraf van 50 uur.
Tegen de gezagvoerder was 100 uur geëist en tegen de co-piloot 50 uur. Dat zijn de straffen die de rechter hun eerder oplegde. Door de kaarten vooraf niet goed te bestuderen, zouden zij elkaar in levensgevaar hebben gebracht en vernielden ze de hoogspanningsinstallatie en hun Apachehelikopter. Zo'n 50.000 huishoudens zaten daardoor twee dagen lang zonder stroom.

Niets te verwijten

Omdat de twee vinden dat ze niets is te verwijten, gingen ze in hoger beroep. Ze benadrukken dat ze niet nalatig zijn geweest en vinden het onterecht dat ze als zondebok worden gezien. Ze betreuren het 'ongemak' dat bewoners is overkomen.

Bezoek aan vliegbasis Gilze-Rijen

De rechters in de hofzaak van het helikopterongeluk hebben in voorbereiding op de zaak een bezoek gebracht aan vliegbasis Gilze-Rijen. Vanaf deze plek begon destijds de oefenvlucht. Ook bekeken ze een helikopter van hetzelfde type waarin de piloten zaten. Behalve de rechters waren ook het Openbaar Ministerie (OM) en de advocaat van de piloten op de vliegbasis.

Selectie eerdere berichtgeving: