OM wil in cassatie in Nijmeegse scooterzaak

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie wil in cassatie tegen de uitspraak van het Arnhemse gerechtshof in de Nijmeegse scooterzaak.

De twee mannen die ruim twee jaar geleden op de vlucht voor de politie in Nijmegen met een scooter een 50-jarige Arnhemmer doodreden krijgen daarvoor in hoger beroep geen straf.

Er was 4 en 7 jaar cel tegen de twee geëist. Maar de mannen zijn vrijgesproken, omdat niet duidelijk is wie van hen de scooter bestuurde en wie achterop zat. Volgens het gerechtshof kan daardoor doodslag niet worden bewezen. Het OM gaat het arrest grondig bestuderen, om te zien of er aanknopingspunten zijn om in cassatie te gaan. "De dubbele vrijspraak is zeer teleurstellend en heel onbevredigend, zeker voor de nabestaanden van het slachtoffer", aldus een woordvoerder. 

De mannen kregen wel celstraffen van anderhalf en twee jaar cel voor andere zaken, zoals het voorbereiden van een overval en het bedreigen van ziekenhuispersoneel en politie. 

Hof: uitkomst onbevredigend

Het hof vindt de uitkomst onbevredigend, liet de voorzitter weten, vooral omdat wel vaststaat dat zij samen op de scooter zaten en een van hen wel schuldig moet zijn. Het hof vindt anders dan het OM dat de bijrijder niet als medepleger van doodslag kan worden beschouwd. 

Getuigen zagen de twee op hun dollemansrit - zonder helm, door rood, met grote snelheid en tegen het verkeer in - rijden. Op het zebrapad schepten ze vervolgens het 50-jarige slachtoffer uit Arnhem. Maar de beschikbare getuigenverklaringen zijn deels tegenstrijdig, zodat de toedracht net te onduidelijk bleef.

Strafrechtdeskundige: opmerkelijk


Strafrechtdeskundige Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen noemt de uitspraak "opmerkelijk". Het is volgens hem een unieke zaak omdat het bewijs over wie de bestuurder was, beperkt bleef tot de verklaringen van de beide mannen. Er was geen camerabeeld of getuige die het bewijs leverde dat een van de twee reed. Sackers sluit niet uit dat justitie in cassatie gaat.

Gerelateerde artikelen:

Meer over dit onderwerp:
Beuningen Nijmegen
Deel dit artikel: