Herders met 400 schapen door Arnhem

ARNHEM - De drie herders die vorige week in Epe aan een zevendaagse protesttocht begonnen, kwamen vrijdag met hun 400 schapen aan in Arnhem.In de ochtend liep de kudde dwars door Arnhem.

Ook maakten de herders nog een stop bij de studio's van Omroep Gelderland aan de Rosendaalseweg. De tocht van de schapen eindigde bij Park Presikhaaf. De herders bieden vanmiddag handtekeningen aan op het provinciehuis in Arnhem.

Met de protestactie willen de drie herders aandacht vragen voor hun benarde financiële situatie. Ze liepen in zeven dagen vanaf De Berghoeve in Epe over de Veluwe naar Arnhem. Ze volgden de route van Willem Koestapel (1874-1961), de laatste herder die in Nederland nog echt rondtrok.

Vrees voor faillissement

Onderweg gaven de herders hoeddemonstraties en uitleg over hun ambacht. Vandaag is er in Arnhem een symposium over de toekomst van schaapskuddes. Er wordt dan onder meer gesproken over nieuwe inkomstenbronnen, bijvoorbeeld door het promoten van schapenvlees. De nog ongeveer 15 zelfstandige herders in Nederland willen een nieuwe vergoedingsregeling. Als die er niet snel komt, vrezen ze failliet te gaan.

Komend weekend is de schaapskudde te zien op de Nationale Dagen van het Levend Erfgoed, eveneens in de Gelderse hoofdstad.Meer over dit onderwerp:
Arnhem Epe
Deel dit artikel:

Reageren